De ene kachel is de andere niet. Daarom is het ook niet mogelijk om precies te vertellen hoe je er het best hout in stookt.
Volg de aanbevelingen van de fabrikant en pas in elk geval de volgende tips toe :
Lang niet gestookt ? Controleer met de hand of met een lucifer of de schoorsteen goed trekt. Is dat niet het gevel, laat dan eerst enkele proppen onbedrukt papier zo dicht mogelijk bij het schoorsteenkanaal verbranden. Zo jaag je de koude lucht uit de schoorsteen.
Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of parafinneblokjes.
Leg het best brandbare materiaal bovenaan en niet van onder. Je legt dus best eerst je grotere blokken hout, dan wat kleinere takjes en dan je aanmaakblokjes. Dit lijkt niet logisch, maar onderzoek wijst uit dat er bij het aansteken minder ongezonde stoffen vrijkomen.
Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding, geurhinder en ongezonde stoffen.
Let op de kleur van de rook. Witte of nauwelijks zichtbare rook wijst op een goede verbranding. Donkere rook is een alarmsignaal.
Bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak. Geef dit afval mee met het huisvuil.
Stook liever niet op mistige, windstille dagen en evenmin bij temperatuurinversie, wanneer de onderste luchtlagen kouder zijn dan de bovenste. De rook wordt dan slecht verdund waardoor roetdeeltjes neerslaan in je buurt.
Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaal wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.
Bovenstaande info komt uit de folder "houtkachel of haard ? stook slim en zonder zorgen" uitgegeven door de Vlaamse Overheid. Meer info op de website www.stookslim.be