BEL ONS VOOR EEN AFSPRAAK AAN HUIS

FAQ

Het product werd aan je mandje toegevoegd
Verder winkelen
Naar de kassa

Houtverwarming als alternatief?

Bereken hoeveel je bespaart en hoe groot jouw ecologische voetafdruk is met een houtverwarmingssysteem.

zie op  www.energieuithout.be

Hier vind je een calculator waarmee je het energieverbruik in jouw woning kan berekenen.

Houtverwarming als alternatief voor dure energiebronnen.

De stijgende energieprijzen, de steeds schaarsere fossiele brandstoffen en de toenemende milieureglementering maken het zo klaar als een klontje:  onze samenlevingen moeten echt wel hun toevlucht gaan nemen tot alternatieven.  De Europese 20/20/20-doelstelling komt er voor ons land op neer dat we over enkele jaren 13% van onze energiebehoefte met hernieuwbare energiebronnen zullen moeten invullen.  Vandaag halen we in de praktijk nauwelijks 4%.

Om die doelstelling van 13% te bereiken,  zullen we een beroep moeten doen op een combinatie van hernieuwbare energiebronnen.  En in die context verdient hout zeker en vast een plaats.

Hout is milieuvriendelijk en hernieuwbaar.

Hout gebruiken om zich te verwarmen is CO2-neutraal.  Of anders gezegd,  bij de verbranding van hout komt het koolstofdioxide vrij dat het tijdens zijn groei heeft opgenomen.

Bovendien is, in tegenstelling tot wat velen denken, de rook die bij de verbranding van hout in goede omstandigheden vrijkomt proper.  Dankzij de technologische vooruitgang stoot een "moderne" haard 10 keer minder schadelijke partikels uit dan een oud model en zelfs 20 keer minder dan een open vuur. 

Hout is economisch.

In nieuwe gebouwen waarin duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt is,  wordt vaak gebruikgemaakt van verwarmingsinstallaties die op hernieuwbare engergie werken. 

Ook houtverwarming is daar zeker op zijn plaats.

Gezien de gemiddelde leeftijd van de Belgische woningen wordt, om de energiekosten te verlagen, in de praktijk meestal een alternatieve energiebron geïnstalleerd als aanvulling op een bestaande CV-installatie. Houtverwarming in een "moderne" haard is in dat geval een uitstekende keuze:  een gemiddeld gezin kan daarmee tot 20% besparen op zijn energiefactuur.  Dat is een niet te versmaden voordeel, nu steeds meer gezinnen de impact van de crisis en de hoge energieprijzen voelen.

De vergelijkende tabel hieronder biedt u een duidelijk overzicht :

Energiebron        Kostprijs per 100 KWH bruto-energie

Hout                   2.80 euro (op basis van een prijs van 70 euro / stère)

Gas                    6.50 euro (bron : www.creg.be)

Stookolie            9.00 euro (bron : www.mazout.be)

Electriciteit          20.00 euro (bron : www.creg.be)

 

Hoeveel kunnen we besparen door te verwarmen met hout?

Houtverwarming kost minder dan verwarming op fossiele brandstoffen.  De prijs van houtverwarming blijft ook erg stabiel.  Om te berekenen hoeveel je bespaart en hoe groot je ecologische voetafdruk is,  kan je een kijkje nemen op www.energieuithout.be

Hout is hartverwarmend.

Tenslotte heeft hout niet alleen een hoge calorische waarde maar het is ook een bron van gezelligheid.  Het klinkt misschien als een cliché,  maar een "avond bij het haardvuur" blijft een synoniem voor welzijn.

De technologische vooruitgang wordt tevens weerspiegeld in het design van haarden en kachels, dat eveneens sterk is geëvolueerd.  De moderne inbouwhaarden of kachels lijken in niets meer op de haarden uit grootmoeders tijd, hoewel ook die een onmiskenbare charme uitstraalden.  Het zijn nu echte decoratieve elementen die in alle mogelijke interieurs passen.

 

Bron : Agoria - CIV

Bereken hoeveel je bespaart en hoe groot jouw ecologische voetafdruk is met een houtverwarmingssysteem. zie op  www.energieuithout.be Hier vind je een calculator waarmee je het energieverbruik in jouw woning kan berekenen. Houtverwarming als alternatief voor ...

Wat is de juiste brandstof en kachel voor mij?

Geniet van je houtvuur

Hout is niet alleen een waardevol bouwmateriaal, maar ook een uitstekende brandstof !  Wie slim stookt kan er zonder zorgen zijn woning mee verwarmen.  Maar ook als je alleen af en toe hout stookt, doe je dat best met kennis van zaken. 

Vier dingen zijn essentieel :  de brandstof, het type kachel of haard, de schoorsteen en de manier waarop je in de prakijk stookt.  Hoe beter je dat doet, hoe vollediger de verbranding en hoe minder ongezonde stoffen er in je woning en de buitenlucht belanden.  Deze stoffen kunnen nadelig zijn voor je gezondheid.  Bovendien bespaar je je buren zo heel wat geur- en roethinder.

De juiste brandstof

Stook UITSLUITEND droog en onbehandeld hout !

Gevernist, geverfd of geïmpregneerd hout mag je nooit verbranden.  Hetzelfde geldt voor triplex, vezelplaat en alle andere samengestelde houtproducten.  Bij de verbranding ervan komen immers ongezonde stoffen vrij.  Zowel de rook binnen in je woning als buiten en ook de as zijn ongezond.  Dit soort houtafval kun je kwijt in het recyclagepark van je gemeente.  Je verbrandt ook best geen papier en zeker geen drukwerk, zoals reclamefolders of krantenpapier.

In de handel is uitstekend brandhout te koop dat kunstmatig of in openlucht is gedroogd.  Vers hout laat je minstens één en liefst twee jaar onder een afdak drogen. Als je het in dikke stronken klieft, verliest het hout sneller vocht.  Dek je voorraad niet af met een zeil of plastic, maar zorg ervoor dat de wind vrij spel heeft.  Hoe droger, hoe hoger het rendement, hoe schoner de rook en hoe minder roetaanslag.

De juiste kachel

Kies voor een kachel met een aangepast vermogen !

Hoe hard je ook stookt, een kachel met een te klein vermogen zal nooit voldoende warmte produceren om de gewenste temperatuur te bereiken.  Omgekeerd moet je bij een kachel met een te groot vermogen al heel snel de luchttoevoer sterk beperken om niet té warm te krijgen. Bij gebrek aan zuurstof brandt het hout dan minder fel.  De temperatuur zakt, maar de verbranding verloopt niet langer optimaal, zodat de rook meer ongezonde stoffen bevat en een onaangename geur verspreidt.

Kun je de luchttoevoer zelden of nooit zo goed als volledig openzetten zonder dat het in huis meteen bloedheet wordt, dan is het vermogen van je kachel duidelijk veel te groot.  Je doet er dan goed aan om uit te kijken naar een andere kachel.  Vraag advies aan een verkoper die van wanten weet en je oude kachel eventueel wil overnemen.  Een kachel met het juiste vermogen zal bovendien veel minder brandstof verbruiken.

De juiste preventie

Zorg voor een voldoende hoge, schone schoorsteen die goed trekt !

Vuur heeft zuurstof nodig. De schoorsteen trekt lucht uit je woning aan en voert verbrandingsgassen af.  Dat lukt alleen met een schoorsteen die boven de nok van het dak en aanpalende gebouwen uitsteekt.  Bovendien moet de diameter van het schoorsteenkanaal aan je kachel of haard zijn aangepast.  Anders trekt de schoorsteen slecht en vergroot het risico op een schoorsteenbrand.

Als je regelmatig hout stookt, laat je schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen. Dat is overigens verplicht. Zo wordt de diameter van het schoorsteenkanaal niet steeds kleiner, blijft je kachel goed branden en is een schoorsteenbrand nagenoeg uitgesloten. Dat het verbranden van gedroogde aardappelschillen hetzelfde effect zou hebben, is een fabeltje.

Bovenstaande info komt uit de folder "houtkachel of haard" stook slim en zonder zorgen, uitgegeven door de Vlaamse Overheid.  Meer info op de site stookslim.be 

Keuze van brandhout

We beschouwen de harde houtsoorten (eik, beuk, es...) als de beste houtsoorten gezien deze branden met mooie vlammen en een hoog warmterendement geven.

Het hout dient droog te zijn, dit betekent geveld en gekloofd sedert meer dan 2 jaar en opgeslagen in een verluchte en beschutte ruimte.

Eerste ingebruikname en inwerkperiode

Jouw toestel vereist een inwerkperiode. Er mag nooit een groot vuur gemaakt worden bij de eerste ingebruikname. De inwerkperiode bestaat hierin de brandtijd te verhogen (bv. de eerste maal wordt een klein vuur gemaakt gedurende een kwartuur, de volgende dag een vuur gedurende een half uur...)

Onderhoud inbouwhaard

Wat het toestel zelf betreft, is het belangrijk dat u dit goed onderhoudt. Hierbij verwijzen wij graag naar de gebruiksaanwijzing die bij het toestel hoort.

Geniet van je houtvuur Hout is niet alleen een waardevol bouwmateriaal, maar ook een uitstekende brandstof !  Wie slim stookt kan er zonder zorgen zijn woning mee verwarmen.  Maar ook als je ...

Hoe stoken?

De ene kachel is de andere niet.  Daarom is het ook niet mogelijk om precies te vertellen hoe je er het best hout in stookt.

Volg de aanbevelingen van de fabrikant en pas in elk geval de volgende tips toe :

Lang niet gestookt ?  Controleer met de hand of met een lucifer of de schoorsteen goed trekt. Is dat niet het gevel, laat dan eerst enkele proppen onbedrukt papier zo dicht mogelijk bij het schoorsteenkanaal verbranden.  Zo jaag je de koude lucht uit de schoorsteen.

Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes.  Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of parafinneblokjes.

Leg het best brandbare materiaal bovenaan en niet van onder. Je legt dus best eerst je grotere blokken hout, dan wat kleinere takjes en dan je aanmaakblokjes.  Dit lijkt niet logisch, maar onderzoek wijst uit dat er bij het aansteken minder ongezonde stoffen vrijkomen.

Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding, geurhinder en ongezonde stoffen.

Let op de kleur van de rook. Witte of nauwelijks zichtbare rook wijst op een goede verbranding. Donkere rook is een alarmsignaal.

Bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak. Geef dit afval mee met het huisvuil.

Stook liever niet op mistige, windstille dagen en evenmin bij temperatuurinversie, wanneer de onderste luchtlagen kouder zijn dan de bovenste. De rook wordt dan slecht verdund waardoor roetdeeltjes neerslaan in je buurt.

Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaal wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.

 Bovenstaande info komt uit de folder "houtkachel of haard ?  stook slim en zonder zorgen" uitgegeven door de Vlaamse Overheid.  Meer info op de website www.stookslim.be 

De ene kachel is de andere niet.  Daarom is het ook niet mogelijk om precies te vertellen hoe je er het best hout in stookt. Volg de aanbevelingen van de fabrikant en ...

Wat is het vermogen dat mijn haard of kachel dient te hebben om een ruimte te verwarmen?

Het vermogen van een kachel wordt uitgedrukt in kilowatt (KW).

Er zijn diverse criteria om het vermogen van een haard of kachel te bepalen.  Wens je de kachel te gebruiken als sfeer en/of hoofdverwarming?  Hoe is het huis geïsoleerd?  Hoeveel ramen zijn er in de woning aanwezig?  Is het een vrijstaande,  een halfopen of ingesloten woning?

Onderstaande tabel geeft een richtlijn voor het vermogen bij een bepaald ruimtevolume (lengte x breedte x hoogte). Het verschil in isolatie is in deze tabel opgenomen.

Volume kamer (m3)

Vermogen kachel (kW)

   
  Goed geïsoleerd huis Redelijke geïsoleerd huis Geen isolatie
40 4 5 6
60 4,5 5,5 7
80 5,5 6,5 8
120 7 8 10
140 7,5 8,5 11
160 8 9,5 *
190 8,5 10 *

Als je een kachel koopt met een te laag vermogen,  wordt er nooit een behaaglijke temperatuur behaald.  Koop je een kachel met een te hoog vermogen, dan wordt de ruimte te sterk verwarmd en kan je de kachel nooit op volle kracht laten branden.

Hou echter rekening met bepaalde factoren waardoor het warmteverlies in jouw woning vergroot wordt zoals een open keuken of een open trap.  Dit warmteverlies kan opgevangen worden door een kachel/haard met een groter vermogen te kiezen.

Wij adviseren je te overleggen met jouw vakspecialist voor je een keuze maakt.  Zo vermijd je onaangename verrassingen achteraf!

Het vermogen van een kachel wordt uitgedrukt in kilowatt (KW). Er zijn diverse criteria om het vermogen van een haard of kachel te bepalen.  Wens je de kachel te gebruiken als sfeer en/of ...

Wat is het belang van de conditie van uw rookkanaal en brandveiligheid?

Bij de aanschaf van een kachel / haard is de brandveiligheid een belangrijk punt. Een woning met een rieten dak,  houten vloer of skeletbouw… vraagt om speciale isolatievoorzieningen bij de doorvoer van het rookkanaal.

Cruciaal voor de goede werking van uw kachel / haard is ook de conditie van het rookkanaal.

Indien het rookkanaal open / toegankelijk is én indien u dit wenst,  adviseren onze deskundige vaklui  u betreffende  de bestaande of nieuwe schoorsteen.  Wij kijken dan bij u thuis na of de kachel / haard geschikt is voor uw schoorsteen en de ruimte waar deze geplaatst zal worden.

Immers naast een goede werking is ook de veiligheid van u en uw medebewoners van het grootste belang.

Bij de aanschaf van een kachel / haard is de brandveiligheid een belangrijk punt. Een woning met een rieten dak,  houten vloer of skeletbouw… vraagt om speciale isolatievoorzieningen bij de doorvoer ...

Stoken bij mist of windstil weer?

Bij mist of windstil weer kan u beter niet stoken gezien de schoorsteen op dat ogenblik niet optimaal trekt. Indien u toch zou stoken bij dit weer,  ontstaat laaghangende rook en worden schadelijke stoffen geproduceerd. Deze zijn niet enkel slecht  voor de gezondheid, daarenboven zijn deze vervelend voor uw buren.  

Ook het risico op koolmonoxidevergiftiging is groter bij mistig en windstil weer.

Bij mist of windstil weer kan u beter niet stoken gezien de schoorsteen op dat ogenblik niet optimaal trekt. Indien u toch zou stoken bij dit weer,  ontstaat laaghangende rook en ...
Contacteer ons
Het contactformulier werd verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
*
Dit veld is verplicht.
Zwartenhoekstraat 2
8660 De Panne
West-Vlaanderen
België

Telefoon: +32 58 42 13 52

Maa: 13h00-17h00
Din-Vrij: 08h30-12h00, 13h00-17h00
Zat: 13h00-18h00
Gesloten
Boulevard des Canadiens 76
7711 Dottignies
Henegouwen
België

Telefoon: +32 58 42 13 52

Din-Zat: 13h00-18h00
Gesloten
Gentsesteenweg 75
9800 Deinze
Oost-Vlaanderen
België

Telefoon: + 3258421352

Din-Zat: 13h00-18h00
Gesloten