Bereken hoeveel je bespaart en hoe groot jouw ecologische voetafdruk is met een houtverwarmingssysteem.
zie op www.energieuithout.be
Hier vind je een calculator waarmee je het energieverbruik in jouw woning kan berekenen.
Houtverwarming als alternatief voor dure energiebronnen.
De stijgende energieprijzen, de steeds schaarsere fossiele brandstoffen en de toenemende milieureglementering maken het zo klaar als een klontje: onze samenlevingen moeten echt wel hun toevlucht gaan nemen tot alternatieven. De Europese 20/20/20-doelstelling komt er voor ons land op neer dat we over enkele jaren 13% van onze energiebehoefte met hernieuwbare energiebronnen zullen moeten invullen. Vandaag halen we in de praktijk nauwelijks 4%.
Om die doelstelling van 13% te bereiken, zullen we een beroep moeten doen op een combinatie van hernieuwbare energiebronnen. En in die context verdient hout zeker en vast een plaats.
Hout is milieuvriendelijk en hernieuwbaar.
Hout gebruiken om zich te verwarmen is CO2-neutraal. Of anders gezegd, bij de verbranding van hout komt het koolstofdioxide vrij dat het tijdens zijn groei heeft opgenomen.
Bovendien is, in tegenstelling tot wat velen denken, de rook die bij de verbranding van hout in goede omstandigheden vrijkomt proper. Dankzij de technologische vooruitgang stoot een "moderne" haard 10 keer minder schadelijke partikels uit dan een oud model en zelfs 20 keer minder dan een open vuur.
Hout is economisch.
In nieuwe gebouwen waarin duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt is, wordt vaak gebruikgemaakt van verwarmingsinstallaties die op hernieuwbare engergie werken.
Ook houtverwarming is daar zeker op zijn plaats.
Gezien de gemiddelde leeftijd van de Belgische woningen wordt, om de energiekosten te verlagen, in de praktijk meestal een alternatieve energiebron geïnstalleerd als aanvulling op een bestaande CV-installatie. Houtverwarming in een "moderne" haard is in dat geval een uitstekende keuze: een gemiddeld gezin kan daarmee tot 20% besparen op zijn energiefactuur. Dat is een niet te versmaden voordeel, nu steeds meer gezinnen de impact van de crisis en de hoge energieprijzen voelen.
De vergelijkende tabel hieronder biedt u een duidelijk overzicht :
Energiebron Kostprijs per 100 KWH bruto-energie
Hout 2.80 euro (op basis van een prijs van 70 euro / stère)
Gas 6.50 euro (bron : www.creg.be)
Stookolie 9.00 euro (bron : www.mazout.be)
Electriciteit 20.00 euro (bron : www.creg.be)
Hoeveel kunnen we besparen door te verwarmen met hout?
Houtverwarming kost minder dan verwarming op fossiele brandstoffen. De prijs van houtverwarming blijft ook erg stabiel. Om te berekenen hoeveel je bespaart en hoe groot je ecologische voetafdruk is, kan je een kijkje nemen op www.energieuithout.be
Hout is hartverwarmend.
Tenslotte heeft hout niet alleen een hoge calorische waarde maar het is ook een bron van gezelligheid. Het klinkt misschien als een cliché, maar een "avond bij het haardvuur" blijft een synoniem voor welzijn.
De technologische vooruitgang wordt tevens weerspiegeld in het design van haarden en kachels, dat eveneens sterk is geëvolueerd. De moderne inbouwhaarden of kachels lijken in niets meer op de haarden uit grootmoeders tijd, hoewel ook die een onmiskenbare charme uitstraalden. Het zijn nu echte decoratieve elementen die in alle mogelijke interieurs passen.
Bron : Agoria - CIV