BEL ONS VOOR EEN AFSPRAAK AAN HUIS

Wat is de juiste brandstof en kachel voor mij?

Het product werd aan je mandje toegevoegd
Verder winkelen
Naar de kassa

Geniet van je houtvuur

Hout is niet alleen een waardevol bouwmateriaal, maar ook een uitstekende brandstof !  Wie slim stookt kan er zonder zorgen zijn woning mee verwarmen.  Maar ook als je alleen af en toe hout stookt, doe je dat best met kennis van zaken. 

Vier dingen zijn essentieel :  de brandstof, het type kachel of haard, de schoorsteen en de manier waarop je in de prakijk stookt.  Hoe beter je dat doet, hoe vollediger de verbranding en hoe minder ongezonde stoffen er in je woning en de buitenlucht belanden.  Deze stoffen kunnen nadelig zijn voor je gezondheid.  Bovendien bespaar je je buren zo heel wat geur- en roethinder.

De juiste brandstof

Stook UITSLUITEND droog en onbehandeld hout !

Gevernist, geverfd of geïmpregneerd hout mag je nooit verbranden.  Hetzelfde geldt voor triplex, vezelplaat en alle andere samengestelde houtproducten.  Bij de verbranding ervan komen immers ongezonde stoffen vrij.  Zowel de rook binnen in je woning als buiten en ook de as zijn ongezond.  Dit soort houtafval kun je kwijt in het recyclagepark van je gemeente.  Je verbrandt ook best geen papier en zeker geen drukwerk, zoals reclamefolders of krantenpapier.

In de handel is uitstekend brandhout te koop dat kunstmatig of in openlucht is gedroogd.  Vers hout laat je minstens één en liefst twee jaar onder een afdak drogen. Als je het in dikke stronken klieft, verliest het hout sneller vocht.  Dek je voorraad niet af met een zeil of plastic, maar zorg ervoor dat de wind vrij spel heeft.  Hoe droger, hoe hoger het rendement, hoe schoner de rook en hoe minder roetaanslag.

De juiste kachel

Kies voor een kachel met een aangepast vermogen !

Hoe hard je ook stookt, een kachel met een te klein vermogen zal nooit voldoende warmte produceren om de gewenste temperatuur te bereiken.  Omgekeerd moet je bij een kachel met een te groot vermogen al heel snel de luchttoevoer sterk beperken om niet té warm te krijgen. Bij gebrek aan zuurstof brandt het hout dan minder fel.  De temperatuur zakt, maar de verbranding verloopt niet langer optimaal, zodat de rook meer ongezonde stoffen bevat en een onaangename geur verspreidt.

Kun je de luchttoevoer zelden of nooit zo goed als volledig openzetten zonder dat het in huis meteen bloedheet wordt, dan is het vermogen van je kachel duidelijk veel te groot.  Je doet er dan goed aan om uit te kijken naar een andere kachel.  Vraag advies aan een verkoper die van wanten weet en je oude kachel eventueel wil overnemen.  Een kachel met het juiste vermogen zal bovendien veel minder brandstof verbruiken.

De juiste preventie

Zorg voor een voldoende hoge, schone schoorsteen die goed trekt !

Vuur heeft zuurstof nodig. De schoorsteen trekt lucht uit je woning aan en voert verbrandingsgassen af.  Dat lukt alleen met een schoorsteen die boven de nok van het dak en aanpalende gebouwen uitsteekt.  Bovendien moet de diameter van het schoorsteenkanaal aan je kachel of haard zijn aangepast.  Anders trekt de schoorsteen slecht en vergroot het risico op een schoorsteenbrand.

Als je regelmatig hout stookt, laat je schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen. Dat is overigens verplicht. Zo wordt de diameter van het schoorsteenkanaal niet steeds kleiner, blijft je kachel goed branden en is een schoorsteenbrand nagenoeg uitgesloten. Dat het verbranden van gedroogde aardappelschillen hetzelfde effect zou hebben, is een fabeltje.

Bovenstaande info komt uit de folder "houtkachel of haard" stook slim en zonder zorgen, uitgegeven door de Vlaamse Overheid.  Meer info op de site stookslim.be 

Keuze van brandhout

We beschouwen de harde houtsoorten (eik, beuk, es...) als de beste houtsoorten gezien deze branden met mooie vlammen en een hoog warmterendement geven.

Het hout dient droog te zijn, dit betekent geveld en gekloofd sedert meer dan 2 jaar en opgeslagen in een verluchte en beschutte ruimte.

Eerste ingebruikname en inwerkperiode

Jouw toestel vereist een inwerkperiode. Er mag nooit een groot vuur gemaakt worden bij de eerste ingebruikname. De inwerkperiode bestaat hierin de brandtijd te verhogen (bv. de eerste maal wordt een klein vuur gemaakt gedurende een kwartuur, de volgende dag een vuur gedurende een half uur...)

Onderhoud inbouwhaard

Wat het toestel zelf betreft, is het belangrijk dat u dit goed onderhoudt. Hierbij verwijzen wij graag naar de gebruiksaanwijzing die bij het toestel hoort.

Contacteer ons
Het contactformulier werd verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
*
Dit veld is verplicht.
Zwartenhoekstraat 2
8660 De Panne
West-Vlaanderen
België

Telefoon: +32 58 42 13 52

Maa: 13h00-17h00
Din-Vrij: 08h30-12h00, 13h00-17h00
Zat: 13h00-18h00
Gesloten
Boulevard des Canadiens 76
7711 Dottignies
Henegouwen
België

Telefoon: +32 58 42 13 52

Din-Zat: 13h00-18h00
Gesloten
Gentsesteenweg 75
9800 Deinze
Oost-Vlaanderen
België

Telefoon: + 3258421352

Din-Zat: 13h00-18h00
Gesloten